Test: 4 bästa klövjeväskorna för din hund

Alla vandrare vet att platsbrist i ryggsäcken är ett ständigt problem – att ha hunden med sig på vandring gör inte detta problemet mindre eftersom man måste bära med sig hundmat.

Men en enkel lösning är att låta hunden bära sina egna saker i en klövjeväska

Den bästa klövjeväskan av de jag jämfört är Ruffware Approach Pack med sina smarta förvaringsfunktioner och bra pris.

author
Rebecca rekommenderar
Vilken klövjeväska är bäst i test?
RankingProduktPris
1
Minfavorit
Ruffware Approach Pack999 krRuffware approach pack tar titeln bäst i test, den har många smarta förvaringsfunktioner till ett bra prisBäst i test
2Hurtta Trail Pack599 krEnkel men prisvärd klövjeväska, selen går att använda separat från väskan vilket är ett stort plus. Mest prisvärd
3Julius K9 IDC Side Bags429 krJulius K9 IDC Side Bags är separata sidoväskor som du fäster på din idc sele. Det som är kul med denna produkt är att du kan skapa egna etiketter som fäst på väskornaBästa budget
4Ruffwear Palisades PackRuffwear Palisades Pack är klövjeväskornas ferrari så priset är därefter. Det är en perfekt väska för långa vandringar med väldigt bra passform och funktion.Premium

Innehållsförteckning

Köpguide: Hitta den bästa klövjeväskan för dig och din hund

Det är viktigt att du hittar den väska som är rätt för din hund.

I den här köpguiden ger jag dig recensioner av de 4 modeller jag anser vara bäst just nu – tillsammans med några viktiga tips innan ett köp.

Innan du får en recension av varje modell vill jag bara berätta hur jag jämförde de olika väskorna.

Utöver de väskor jag testat har jag även gått igenom specifikationerna på de flesta väskor finns tillgängliga på marknaden idag.

För att hitta vilka olika väskor som finns har jag bland annat använt mig av prisjakt.se

Mer specifikt har jag tittat närmare på

 • Kvalité på material
 • Passform och ergonomi
 • Förvaringsmöjligheter 
 • Extrafunktioner 
 • Kundbetyg 
 • Pris

1. Ruffwear Approach Pack – Bäst i test

Pris: 999 kr

Finns i färgerna: Grön, Orange

Kommentar: Ruffware approach pack tar titeln bäst i test, det är en storfavorit med många smarta förvaringsfunktioner

Fördelar

 • Tillverkad av vattentätt och lättviktigt nylon
 • Goda förvaringsmöjligheter
 • Utmärkt passform med handtag på ryggen

Nackdelar

 • Förvaringsväskorna är inte avtagbara
 • Remmarna kan vara en aning svåra att justera
ruffware klövjeväska

Ruffwear är, som namnet antyder, ett varumärke som tar materialval och passform till expertnivå. Varje del av denna klövjeväska är sydd och förstärkt för att ge utmärkt passform och lång livslängd. 

Väskan är tillverkad av slittåligt, vattentätt nylon så det finns ingen risk att den ska gå sönder under skogspromenaderna.

Färgerna som tillverkaren valt är klara och ljusa för att du enklare ska upptäcka din hund i skogen. Väskan har även påsydda reflexer, vilket är en stor fördel under mörka vinterpromenader. 

Ruffwear Approach Pack har en ergonomisk passform och remmarna på framsidan ser till att väskan sitter på plats när hunden rör sig.

Undersidan av väskan är tillverkad av ett mjukt, men slitstarkt material som inte skaver mot hundens rygg. 

Klövjeväskan har två stora och två små fack på båda sidor som ger dig utmärkta förvaringsmöjligheter.

Över de stora facken finns även extra småfickor som är perfekta för exempelvis hundgodis. 

Trots att Ruffwear Approach Pack är utsedd till bäst i test har modellen vissa svagheter.

Först och främst är remmarna så starka att de blir svåra att justera. Dessutom är förvaringsfacken inte avtagbara, vilket är bra att känna till innan köp. 

Priset på Ruffwear Approach Pack ligger på 999 kronor vilket placerar produkten i mitten av prisspannet. Det finns betydligt dyrare klövjeväskor som inte nödvändigtvis är bättre.

Du hittar Ruffwear Approach Pack här


2. Hurtta Trail Pack – Mest prisvärd

Pris: 599 kr

Finns i färgerna: Svart

Kommentar: Hurtta Trail Pack är en enkel men prisvärd klövjeväska, selen går att använda separat från väskan vilket är ett stort plus.

Fördelar

 • Mycket prisvärd
 • Selen går att använda separat
 • Vattentäta dragkedjor håller torrt inuti facken

Nackdelar

 • Finns enbart i S och M
 • Svart är den enda färgen du kan välja
hurruta klövjevaska

Hurtta Trail Pack är perfekt för hundar som tycker om att plaska i vatten, springa upp i bergen och genom skogen. Det nätliknande materialet är lätt, men starkt och även vattenavvisande.

Selen har god ventilation som ger modellen en utmärkt andningsförmåga. 

Remmar, krage och bröstband är alla justerbara, vilket gör det enkelt att anpassa passformen för optimal komfort och stabilitet. Eftersom väskorna är avtagbara kan du använda den separata selen vid lättare promenader eller som säkerhetssele i bilen. 

Hurtta Trail Pack har två stora förvaringsväskor med elastiska öglor på insidan som hjälper dig att fästa innehållet. På sidan av väskorna finns även mindre fickor för små föremål.

Alla dragkedjor är vattentäta och klövjeväskans reflexdetaljer gör din hund extra synlig. 

En nackdel med Hurtta Trail Pack är att modellen enbart finns i svart.

Visserligen är den stilren, men den svarta färgen kan göra det svårare att se din hund i naturen. Dessutom finns väskan enbart i storlekarna S och M. 

Du hittar Hurtta Trail Pack här.


3. Julius K9 IDC Side Bags – Bästa budgetval

Pris: 429 kr

Finns i färgerna: Svart, Neon, Blå, Röd

Min kommentar: Julius K9 IDC Side Bags är separata sidoväskor som du fäster på din idc sele. Det som är kul med denna produkt är att du kan skapa egna etiketter som fäst på väskorna

Fördelar

 • Förvandlar din sele till smart klövjeväska
 • Multifunktionella sidoväskor
 • Slitstarka och enkla att ta av och på

Nackdelar

 • Kardborrfästet försämras med tiden
 • Begränsat förvaringsutrymme
klövjeväska julius k9

Om du redan en Julius K9 IDC sele och vill köpa bara sidoväskor är Julius K9 IDC Side Bags något för dig.

För en billig peng får du en utmärkt klövjeväska tillverkad av lättviktigt och vattentätt material som dessutom är enkelt att rengöra. 

Väskorna har starka kardborrefästen som ger en bra kontakt med selen. De förblir stabila och säkra även vid fartfyllda hundpromenader.

Du kan även använda den ena väskan som midjeväska eller fästa den i byxornas öglor. Eftersom materialet och dragkedjorna inte släpper in vatten är den en säker förvaring för exempelvis din mobiltelefon.

Julius K9 IDC Side Bags är tyvärr inte lika rymliga som de andra klövjeväskorna vi jämfört.

Om du ska spendera mycket tid ute i terrängen och behöver plats för mer utrustning bör du skaffa en större väskmodell. 

En rolig finess med Julius K9 IDC Side Bags är att väskornas etikett kan bytas mot din egen text, till exempel hundens namn. 

Något som dock kan ses som en nackdel är väskornas kardborrefästen. Med tiden fastnar det smuts på banden, vilket försämra deras grepp. 

Du hittar Julius K9 IDC Side Bags här.


4. Ruffwear Palisades Pack – Premiumval

Pris: 1899 kr

Finns i färgerna: Röd

Kommentar: Ruffwear Palisades Pack är klövjeväskornas ferrari så priset är därefter. Det är en perfekt väska för långa vandringar med väldigt bra passform och funktion.

Fördelar

 • Vattentät och lätt för hunden att bära
 • Har flera reflexer
 • Vikbara vattenflaskor ingår 
 • Avtagbara sidoväskor

Nackdelar

 • Högt pris
Klövjeväska ruffware palisades

Palisades Pack från Ruffwear är en lätt klövjeväska utformad för långa vandringar tillsammans med din hund.

Likt vår bäst i test-vinnare är denna modell tillverkad av slitstarkt och vattentätt material som klarar alla väder och terränger. 

Väskan sitter säkert och behagligt på hundens rygg, oavsett om den springer eller hoppar.

Dess mjuka vaddering i kombination med de justerbara remmarna på undersidan garanterar laststabilitet och bekväm viktfördelning. 

Ruffwear Palisades Pack har två avtagbara sidoväskor med kraftiga handtag och reflexer runt om. Den inbyggda selen kan du självklart använda separat utan väskorna.

I setet ingår även två 1-liters vikbara vattenflaskor, speciellt anpassade för just denna väskmodell.

Eftersom Ruffwear Palisades Pack är en premiumväska är priset – 1899 kr – högre jämfört med vår testvinnare. Samtidigt får du vad du betalar för, det vill säga en allsidig och högkvalitativ klövjeväska med utmärkta funktioner. 

Du hittar Ruffware Palisades Pack här.


Vad är en klövjeväska? 

En klövjeväska är en smart väska som du fäster på hundens rygg. Vanligtvis har väskan en inbyggd sele, men vissa modeller kan även monteras på en befintlig sele. Det finns i regel två olika användningsområden för klövjeväskor: träning och förvaring. 

Genom att packa väskan lagom tungt kan du stärka upp hundens leder och muskler under era vanliga promenader. En frisk hund kan vid successiv träning i snitt bära omkring 20-25 procent av sin kroppsvikt. Är du ute och vandrar erbjuder klövjeväskan dessutom utmärkt förvaring för lättare packning. 

Väskans genomtänkta design ser till att vikten fördelas rätt utan att påfresta hundens kropp. Oftast hamnar den största belastningen på manken, det vill säga längre fram på ryggen, då hundens kraft huvudsakligen kommer från frambenen. 

Så väljer du rätt klövjeväska 

För att hitta den bästa klövjeväskan till dig och din hund finns det en del saker du bör tänka på. Nedan listar jag tre viktiga faktorer du bör utgå efter. 

1. Passform 

Klövjeväskans passform är viktig att ta hänsyn till. Väskan bör inte orsaka belastningar eller skavsår, utan att vara behaglig och erbjuda hunden full rörelsefrihet. Den ska även sitta på plats och inte glida omkring när hunden rör sig. 

Se till att väskan inte sitter för långt bak på ryggen eftersom det kan skapa onödiga belastningar. 

Väskan bör ha minst två remmar under magen – en över bröstkorgen och en strax bakom bröstkorgen. På så sätt kan du vara säker på att väskan sitter där den ska. 

Det är även bra om väskan har remmar på sidorna. På så sätt kan du spänna åt delar av väskan som fladdrar för att minska risken för obehag hos kunden. Klövjeväskan bör dock inte ha spännen på insidan som kan orsaka skavsår.

2. Storlek 

I valet av klövjeväska spelar storleken en avgörande roll, dels vad gäller passform, men också för komfort och belastning. En för stor väska kan sitta löst och skapa obehag medan en för liten väska kan klämma åt och förhindra rörelsefriheten. 

Tips: Så här får du rätt storlek

Ta reda på den ungefärliga storleken genom att mäta från armbåge till armbåge, det vill säga över hundens ryggen.

Måttet bör vara detsamma som om du viker ut väskan och mäter själva ryggstycket. 

När hunden har på sig klövjeväskan ska du få in minst två fingrar mellan remmarna över hundens bringa och bröstkorg.

Se även till att det finns minst 5 cm mellan hundens armhåla och den främre remmen för att undvika skavsår. 

Vanligtvis erbjuder återförsäljare av klövjeväskor informativa storleksguider som du kan utgå efter för att hitta en passande storlek.

Ha dock i åtanke att storlekarna kan skilja sig beroende på varumärke, så mät noggrant. 

3. Förvaring

Eftersom klövjeväskans huvudsakliga funktion är förvaring är det såklart viktigt att du tar hänsyn till väskans packsystem. Se till att dess förvaringsutrymmen är välbalanserade och har en god storlek. 

Vissa väskmodeller har bara två stora fack medan andra även har flera mindre.

Bortsett från storleken på facken bör du kontrollera att de har spännen på insidan som förhindrar att dina tillhörigheter ramlar omkring när hunden rör sig.  

Om du vill kunna använda selen utan förvaring bör du välja en väska med avtagbara sidoväskor. 

5 tips innan du köper klövjeväska 

Nedan delar jag med mig av fem tips du bör tänka på innan du väljer att investera i en klövjeväska till din hund. 

 • Inget för valpar. Hunden bör vara helt färdigväxt innan du börjar använda en klövjeväska. Enligt Svenska Polarhundklubben (SPHK) bör du vänta tills hunden nått en ålder på minst 2 år – vissa raser kan kräva ännu längre tid. 
 • Successiv träning. Se till att hunden vänjer sig vid klövjeväskan innan du packar den. Träna regelbundet och addera mer vikt succesivt eftersom hundens kropp måste vänja sig vid den ökade belastningen.  
 • Fördela vikten jämnt. När du väl börjar packa väskan, fördela alltid vikten jämnt på båda sidor av väskan. Gör du inte det kan det orsaka obehag för hunden och skapa påfrestningar.
 • Inbyggt eller separat sele. Vissa klövjeväskor har ett inbyggt sele, andra monterar du på en befintlig sele. Vad passar dig bäst?
 • Var noga med passformen. Var extra noggrann vad gäller väskans passform. Se till att den inte klämmer, fladdrar eller åker runt på hundens kropp. Utgå alltid efter återförsäljarens storleksguide.  

Testvinnare: Bästa Klövjeväskan

Hur hjälpsam var artikeln?

Klicka på en stjärna för att betygsätta

Röster: 1 , Genomsnitt 5/5

Inga röster än, bli den första!

Vad synd att du inte gillar artikeln!

Hjälp oss förbättra den

Vad kan vi göra bättre?

Lämna en kommentar