Köpguide: Så väljer du rätt koppel till din hund

Denna artikel innehåller annonslänkar

Att välja rätt hundkoppel kan vara svårt, speciellt för dig som är förstagångshundägare.

Flexikoppel, läderkoppel, löplina eller syntetkoppel? Det finns koppel i flera olika material, längder, tjocklekar och med olika funktioner.

Jag har efter 15 år som hundägare hunnit testa mig igenom flera olika varianter och lärt mig fördelar och nackdelar med olika sorter.

Jag vet precis vilket koppel och halsband som passar bäst för mig och min hund! Däremot spelar hundens storlek, vikt, temperament och aktivitetsnivå roll för vilket koppel som är bäst för dig och din hund.

I denna artikel vill jag därför hjälpa dig att hitta rätt för just Dig och Din hund. Jag fokuserar främst på koppel som passar “gemene hundägare”, alltså inte för särskilda behov såsom agility, spårning, lydnadsträning eller jakt.

Jag listar 2 favoriter här nedan, men fortsätt gärna läsa så går jag mer in på djupet på olika sorters hundkoppel.

  1. Handsfree joggingbälte med expanderbar lina – elastiskt koppel med midjebälte för löpturer och långa promenader
  2. Rukka Solid multikoppel – bestäm längden själv

Innehållsförteckning

Köpguide: 5 saker att tänka på när du väljer hundkoppel

  1. Fundera över i vilka miljöer du behöver hundkoppel.
  2. Hur stor är din hund?
  3. Föredrar du kort eller långt hundkoppel?
  4. Vilket material föredrar du?
  5. Flexikoppel – bra eller dåligt?

1. Fundera över i vilka miljöer du behöver hundkoppel

Går ni oftast långa promenader i skogen eller blir det mer av promenader i stadens grönområden där ni möter mycket andra hundar?

Springer ni tillsammans, tycker du om att vandra med din hund eller är det mer långsamma promenader där hunden sköter sitt? Spårar ni tillsammans, jagar eller tränar agility?

Fundera på vad ni helst gör tillsammans, det finns koppel för alla olika situationer.

2. Hur stor är din hund?

Hundar som väger mycket kräver tjockare och starkare koppel medan små hundar ofta klarar sig med nättare koppel. Så hundens storlek och vikt är av högsta vikt när du väljer koppel.

Det är alltså kopplets tjocklek som avgör hur mycket vikt kopplet tål. Det går oftast mellan 0,6 cm upp till 3-3,5 cm.

3. Kort eller långt hundkoppel?

Kortare koppel lämpar sig väl i stadsmiljö där du ofta möter andra människor och hundar, det är också det bästa kopplet kopplet för att träna lydnad m.m. med din hund.

Långa koppel passar sig bättre för när du promenerar mer ostört och hunden kan få gå iväg lite längre från dig. Ett längre koppel också innebär att du har mindre kontroll över din hund och kanske inte passar om din hund hund har aggressiva beteenden mot andra hundar, drar mycket eller generellt behöver koppeltränas.

4. Vilket material föredrar du?

Här handlar det främst om personliga smak, men tänk också på att ett koppel ska ligga bekvämt i handen och inte göra ont om din hund skulle dra.

Tro mig, vissa koppel bränner hål i huden om hunden rycker till. Det vill du absolut undvika! Läder är på så vis väldigt skönt material.

5. Flexikoppel – bra eller dåligt?

Flexikoppel är ganska omdiskuterat. Personligen gillar jag det inte. Det är ryckigt, obekvämt och gör det svårt att både kontrollera och träna din hund att gå fint i koppel.

Därför rekommenderar jag generellt inte flexikoppel till någon, särskilt inte för större hundar. Det kan möjligen vara ett fungerande alternativ för äldre personer med små hundar som har svårt att hålla hundens tempo. Då får hunden lite större utrymme att springa och leka.

Olika koppel för olika syfte

Som du märker ovan är det sällan att ett koppel är lösningen för dig och din hund i alla situationer.

För förstagångshundägare tycker jag att ett enkelt kort koppel eller ett multikoppel med justerbar längd (ej att förväxlas med flexikoppel) är det bästa alternativet.

Ett klassiskt rundsytt läderkoppel är alltid ett säkert kort och passa lika bra för förstagångsägaren som den rutinerade hundägaren. Det är snyggt, hållbart och mycket bekvämt, dessutom slipper du köpa ett halsband till. Med ett multikoppel får du både ett kort och ett långt koppel i ett och du skiftar lätt längden beroende behov och miljö.

Välj förslagsvis: Rundsytt läderkoppel eller Rukka Solid Multikoppel

Kort koppel (upp till 150 cm)

För träning och lydnad rekommenderas alltid ett kort koppel. Hunden ska gå nära dig och du ska lätt kunna använda kopplet för att styra hunden dit du vill.

Kort koppel lämpar sig också för dig som rör dig i stadsmiljöer eller går utmed trafikerade vägar.

Kanske pendlar du med din hund i kollektivtrafik? Då vill du absolut kunna ha hunden så nära dig som möjligt för att undvika att hunden går fram till andra människor eller hundar.

Om du har en hund som är aggressiv mot andra hundar eller beter sig hotfullt är kort koppel också rekommenderat.

Välj förslagsvisKort läderkoppel eller VGW ställbart elastiskt koppel

Långt koppel, spårlina/träningslina (från 180 cm)

Om jag kunde beskriva för dig hur ont det gör när en spårlina slingrat sig runt ditt bara sommarben och din unghund bestämmer sig för att springa iväg. Det bränner sönder huden, och det är riktigt otrevligt.

Så med lina säger jag: Jättebra, MEN håll för all del koll på linan och välj en av god kvalitet!

Träningslina eller spårlina är ett utmärkt sätt att ge din hund mer frihet till rörelse på platser där hunden inte får eller kan gå fritt och för att träna inkallning.

Välj förslagsvis: Metizo spårlina 10 m eller Rukka Solid Multikoppel (3 m)

Multikoppel – den perfekta kompromissen?

Multikoppel där du kan justera längden är en jättebra kompromiss mellan ett kort och ett långt koppel. Multikoppel brukar vara i syntet eller läder med 2-3 olika hakar att fästa kopplet i för att justera längden. Det använde jag själv under många år till min hund.

När vi promenerade bland mycket människor och hundar i stan kortade jag in det och när jag ville att han skulle få nosa fritt så förlängde jag det.

Till skillnad från flexikoppel är det alltså ett mer kontrollerat sätt att ge dig och din hund större valfrihet och rörlighet.

Enda nackdelen är att de ibland känns lite klumpiga och tunga, men det finns flera olika bra varianter som är smidiga.

Välj förslagsvis: Rukka Solid multikoppel (variera längden upp till 300 cm)

Elastiska koppel

Om du upplever promenader med din hund som ryckiga och jobbiga kan ett koppel med elasticitet absolut vara något för dig. Det är vad jag använder till min gamla (men ack så lekfulla) hund de få gånger jag faktiskt behöver använda ett koppel numera.

För oss som bor i skogen där Charlie oftast får springa löst fungerar det utmärkt. När vi ska korsa en bit på trafikerade vägar eller åker in till stan är detta koppel perfekt. Jag slipper det obehagliga rycket som kan bli när jag promenerar i rask takt och min hund plötsligt stannar. Det har också ett handtag så jag kan hålla min hund nära vid behov och på så vis ha full kontroll.

Nackdelen med elastiska koppel är att de inte fungerar lika bra för att korrigera en hunds oönskade beteenden just eftersom det liksom blir lite gummibandseffekt.

Välj förslagsvis: Handsfree joggingbälte med expanderbar lina eller Baggen Expanderkoppel (finns i flera längder)

Detta koppel är perfekt för dig som vill ha elasticitet och som även gillar att springa eller vandra med din hund. Med ett medföljande midjeband kan du välja att springa eller gå med händerna fria vilket är väldigt bekvämt för att slippa ryck i armar och axlar.

Därför gillar jag inte flexikoppel

Flexikoppel är i teorin bra. Det ger dig och din hund valfrihet och rörelsefrihet. Hunden kan lätt växla mellan att springa långt eller gå nära. Men det finns flera problem:

  1. Det är jättedåligt för att lära din hund någon form av koppelvett eller annan form av lydnad! – Hunden lär sig inte att förstå skillnaden mellan när den ska gå nära (exempelvis vid möte med andra) eller när den kan få gå längre bort. Det är vanligt att se med småhundar där ägaren tror att bara för att hunden inte väger så mycket så behöver den inte lära sig att gå ordentligt. Än så länge har jag inte mött en enda hund i flexikoppel med koppelvett.
  2. Det är obekvämt och ryckigt! – Hunden springer fram och tillbaka tills flexikopplet tar slut för då rycker det till. Dessa ständiga ryck är varken bra för dig eller för din hund.
  3. Det är väldigt svårt att kontrollera din hund, särskilt stora hundar! – Många gånger under åren har jag mött andra hundägare till lite större hundar som inte uppmärksammat att vi kommer gåendes åt deras håll. Det har däremot deras hund gjort. Och plötsligt drar hunden iväg! Flexikopplet släpper ut lina åt hunden, hundägaren blir förvånad/chockad och försöker bromsa men håller istället på att åka i backen.

Slutsats

För valpar och unghundar som ska lära sig gå i koppel är det bra att börja med ett enkelt och kort koppel eller ett multikoppel där längden kan justeras från kort till lite längre.

När din hund har fått in vana för att gå i koppel kan du börja experimentera med lina eller elastiska koppel. Anledningen till att ett elastiskt koppel inte alltid passar för valpar och unghundar är då det är svårare att korrigera oönskade beteenden.

För dig som gillar långa promenader eller löpturer med din hund rekommenderar jag verkligen ett elastiskt koppel med midjebälte.

Märk väl att jag alltid har haft hundar av större storlek och inte har stor erfarenhet av småhundar (mer än valpstadiet och när jag varit hundvakt åt vänners hundar).

En bra sak att hålla i minnet är:

Ju längre avstånd mellan dig och din hund, desto mindre kontroll har du över hunden och dess beteende.

Hur hjälpsam var artikeln?

Klicka på en stjärna för att betygsätta

Röster: 10 , Genomsnitt 3.4/5

Inga röster än, bli den första!

Vad synd att du inte gillar artikeln!

Hjälp oss förbättra den

Vad kan vi göra bättre?