Hur länge får jag lämna hunden ensam enligt lag?

Alla måste vi någon gång åka iväg och lämna sin kära hund ensam. Även om det inte är roligt att låta hunden ligga ensam hemma är det ibland oundvikligt.

Hunden får inte alltid följa med till olika platser och ibland är det helt enkelt inte praktiskt att ha hunden med sig.

I den här artikeln berättar jag hur länge en hund får vara ensam hemma enligt svensk lag och vilka rekommendationer som finns från jordbruksverket.

Hur länge kan hunden vara ensam? 

Rekommendationerna från jordbruksverket är att hundar bör rastas var 6:e timme dagtid. Tillsyn av hunden ska ske minst 2 gånger per dag men unga och sjuka hundar ska ses efter oftare.

Hur länge får jag lov att lämna hunden ensam utan uppsikt – Vad säger lagen?

Det finns ingen lag, även om många tror det, som reglerar hur många timmar en hund får lov att lämnas ensam. Tillsyn ska ske minst två gånger om dagen och hundar bör rastas var 6:e timme, detta är dock ingen lag.

Det finns föreskrifter och allmänna råd från jordbruksverket som reglerar hållning av hundar och andra djur vilket innefattar regler kring hur länge en hund får lov att lämnas ensam.

Från dokumentet Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd om hållande av hund och katt finns två paragrafer som reglerar uppsikten.

Kap1, 16 § Tillsyn ska ske minst två gånger om dagen. Unga, sjuka eller skadade hundar och katter ska ses till oftare.

Kap 2, 12 § Hundar som hålls inomhus utan fri tillgång till rastgård, ska rastas utomhus regelbundet med hänsyn till hundens ålder och hälsotillstånd Hundar som permanent hålls i rastgård ska dagligen rastas på annan plats.

Allmänna råd 2 kap. 12 § Hundar bör rastas var sjätte timme dagtid, valpar och äldre hundar dock oftare.

Men vad är då skillnaden mellan en föreskrift och en lag?

En föreskrift är olika regler som en myndighet kan utfärda. Föreskrifterna ska följas annars kan du drabbas av eventuella påföljder. Det är dock inte alltid ett straff utdelas om du bryter mot en föreskrift. [källa]

Allmänna råd är endast rekommendationer och inget du måste följa. Så om du låter din hund vara ensam i mer än 6 timmar har du alltså inte brutit mot förordningen.

Tänk på din hunds välmående

Hundar är flockdjur och behöver social interaktion för att mår bra.

Min hund, trots sina 11 år, tror fortfarande att jag aldrig ska komma tillbaka när jag stänger dörren efter mig. Så fort han inte får följa med ser det ut som att hela hans värld rasar samman.

När man upplevt den ledsna blicken när man går hemifrån och det exalterande välkomnandet när man kommer hem är det inte svårt att förstå att hundar inte tycker om att vara ensamma.

Vi försöker att inte lämna vår hund ensam i mer än 6 timmar men det har hänt att det har blivit längre vid några enstaka tillfällen. Vi vet att han klarar sig fint men det känns ändå inte bra att veta att han bara ligger där hemma helt ensam.

När du väl behöver lämna din hund ensam finns några bra saker att tänka på.

Rasta hunden ordentligt före och/eller efter den är ensam

Om du ska lämna din hund ensam länge blir det nästan alltid lugnare om hunden fått rasta av sig ordentligt innan.

Ta ut din hund på en längre promenad så den får kissa och bajsa några gånger. Lek en stund så den kan göra av med energi, sen när du går hemifrån kan hunden få lägga sig på sin plats och bara sova tills du kommer hem igen.

Detta är framförallt viktigt för dig som har en energisk hund som tenderar att bli orolig när den är ensam.

Begränsa ytan hunden är ensam på

Har du en hund som blir uppstressad när du går hemifrån? Kanske springer den runt i hela huset, öppnar dörrar, hoppar upp i soffa eller säng, skäller eller gnyr?

Kanske den tuggar sönder sopor, soffor, skor, hårddiskar, mjölpåsar eller plockar upp smutsig disk från vasken och lägger i soffan? Inte? Nej, det kanske bara var min Charlie som hittade på den typen av hyss.

Då kan det vara en god idé att begränsa ytan som hunden kan röra sig på när den är ensam.

Många hundar mår ofta bättre och känner sig tryggare på en begränsad yta. Ett sådant exempel är en hall, grovkök eller dylikt. Då kan hunden lättare slappna av på sin plats. Ha gärna en bädd eller kudde som din hund känner sig trygg och bekväm med.

Om du inte kan stänga dörrar om din hund kan en grind vara ett smidigt sätt att begränsa hundens yta. Ibland får du vara lite kreativ för att hitta en lösning som passar hos dig.

Ett tips för lägenhetshundar också är att låta radion stå på lite lågt för att ljud från grannar inte ska störa hunden lika mycket.

Hunden ska ha tillgång till mat och vatten

Om du lämnar hunden ensam bör den alltid ha tillgång till vatten. Är du borta länge kan det även vara bra om den har tillgång till mat.

Tillgång till mat och vatten är däremot inte detsamma som att hunden faktiskt dricker och äter.

Vår hund varken dricker eller äter när vi är borta och har aldrig gjort. Han ligger bara på sin kudde. Detta är något vi måste ha i åtanke när vi lämnar honom ensam längre stunder, särskilt under varma sommardagar när det är 30+ grader i huset.

Så det är något du bör vara uppmärksam på med din hund också.

För dig som ofta behöver lämna hunden ensam längre stunder

Hundar som varje måndag-fredag lämnas ensam hemma från kl. 07.00 till kl. 17.00 är inte särskilt nöjda hundar.

Om du har arbetstider som gör att du måste lämna din hund ensam ofta och länge bör du se till att lämna hunden i någon annans händer under dagarna.

Det finns exempelvis daghusse/matte, fråga grannen, hunddagis m.m. För längre resor kan du gärna lämna din hund på ett hundpensionat. 

Ett annat alternativ är att ta med hunden till arbetet om arbetsplatsen tillåter det, eller att arbeta hemifrån några dagar i veckan. På så vis kan du pussla ihop en lösning med exempelvis ett par dagar på hunddagis och ett par dagar då du arbetar hemifrån.

Hur hjälpsam var artikeln?

Klicka på en stjärna för att betygsätta

Röster: 42 , Genomsnitt 4.6/5

Inga röster än, bli den första!

Vad synd att du inte gillar artikeln!

Hjälp oss förbättra den

Vad kan vi göra bättre?